Weekendowe garden party nie odbędzie się bez odpowiedniego grilla – wybór właściwego może stanowić nie lada wyzwanie. Na początek wystarczy zastanowić się jakiego grilla kupić – przenośnego lub stacjonarnego. Oczywiście pierwszy z nich jest wygodnym i funkcjonalnym rozwiązaniem, gdyż często można go zabierać ze sobą gdziekolwiek się udamy. Ponadto wybierają go w większości osoby, które nie korzystają z takiego rozwiązania za często – są niewielkie, łatwe w czyszczeniu i przechowywaniu, a w razie potrzeby rozkłada się je w mig. W opozycji do grillów przenośnych stoją stacjonarne, często murowane bądź wykonane z innego trwałego materiału. Temu rozwiązaniu powinni przyjrzeć się fani częstego grillowania, którzy nawet po przebudzeniu potrafią wyrecytować kilka przepisów na wyborne dania. Oczywiście potrzebne będzie również miejsce na postawienie konstrukcji, dlatego osoby z niewielkim ogrodem bądź działką nie powinny decydować się na takie rozwiązanie.
Pozostaje jednak jeszcze kwestia paliwa, które będzie pozwalało korzystać z grilla. Można postawić na węgiel, prąd, a nawet gaz! Oczywiście węgiel jest rozwiązaniem najwygodniejszym i najtańszym, dlatego jest wybierany przez tak wiele osób. W połączeniu z żeliwnym grillem stworzy on palenisko, które będzie służyć przez kilka sezonów. Ponadto nic nie pachnie tak pięknie jak dania przyrządzane na węglu – połączenie dymu oraz zapachu mięs pieści nozdrza koneserów grilla. Na popularności zyskują coraz bardziej rozwiązania gazowe oraz na prąd. Przede wszystkim takie grille odznaczają się wygodą, gdyż nie wymagają długotrwałego rozpalania i oczekiwania na rozgrzanie się rusztu, a ponadto często są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Pozostaje tylko zastanowić się, która opcja będzie najlepsza dla Ciebie!
Grillowanie to jednak nie tylko urządzenia i narzędzia. Potrzebna jest też odpowiednia technika i postępowanie według ustalonych zasad:
- Przede wszystkim warto zadbać o odpowiednią temperaturę, dostosowaną do danego rodzaju dania.
- Unikaj zbędnego i częstego przekładania mięs z jednej strony na drugą – nadmierne przemieszczanie się tłuszczu negatywnie wpływa na smak.
- Nie korzystaj z widelców oraz szpikulców, gdyż przekłute dania zostaną pozbawione smaku i aromatu. Doskonałym rozwiązaniem są szczypce do grilla!
- Pragnąc uniknąć zwęglania się patyczków do szaszłyków, warto wcześniej namoczyć je w wodzie.
- Podczas zawijania dań w folię aluminiową, warto pamiętać, aby matowa strona znalazła się na zewnątrz – doda to potrawom kruchości oraz aromatu.
- Pod żadnym pozorem nie grilluj mięsa, które zawiera saletrę, gdyż wydziela ono substancje rakotwórcze.
- Warto zostawić odrobinę miejsca pomiędzy potrawami, aby mogły podpiec się z każdej strony.
- Używaj grubo mielonego pieprzu, gdyż nie pali się on tak szybko jak drobno zmielony.